Fågelskåda eller leta efter skatter: Geocaching är en rolig utomhusaktivitet för många. Bär och svamp: en stor del av skogarna är registrerade åt insammlingsområde och tillåter organisk plockning av bär, svamp och örter, och de är attraktivt att njuta av naturens skatter. Alla har rätt att röra sig fritt och slå läger i naturen. Innan resan är det bra idé att kontrollera de områden som avviker från denna rättighet.
Öarna i nationalparken Bottenviken, har bildats genom att marken höjt sig och landskapet i området förändras fortfarande. Området har traditionella fiskeställen och en special undervattens naturstig för dykare. Nationalparken kan nås med båt och den största ön Selkä-Sarvi har både hamn och skjul. En naturstig på cirka en kilometer leder genom ön. Sandskär ligger i nationalparken Haparanda skärgård och är mest känd för sina långa sandstränder och sandformationer. Ön har en fem kilometer lång naturstig.
Myrskyddsområdet i Simo har det bästa vandringleder och friluftsstigar. Värdefullt fågelreservat Alkunkarinlahti ligger cirka nio kilometer söder om Torneås centrum. I Tervolas Kätkävaara finns spänningen för höjder och dalar, med klara vattenfloder och stora träsk och korpskogar. Den mest spektakulära av naturreservaten är naturparken Pisavaara, som är den högsta berget i södra Lappland och den mest strikt skyddade naturparken i Europa. Samt Kalli-Lautamaa friluftsled och Kivalo friluftsled.
Att landet höjer sig i Skandinavien beror på istiden. Den senaste istiden, kallad ”Veiksel”, täckte Skandinavien och en del av Europa med tjock kontinental is. Under de senaste 10 000 år har marken börjat släta sig, vilket återspeglas i att havet drar sig längre bort från kusten och fastlandet. I landhöjningsparken i Simo finns 10 vägledningspunkter där du kan utforska kustförskjutningen under de senaste 500 åren.