Vårt land - Visit Meri-Lappi

Vårt land – Gränslös gräns

Tornedalen i Bottenviken i norr har bildat sitt egna kulturområde och förenat människor i århundraden. Staternas gräns drogs senare till Torneälven men folket är fortfarande enat och kallar regionen Meänmaa (Vårt land), som också har sin egna flagga.		

Eget språk och flagga

Fadern till Meänmaa-konceptet är författaren Bengt Pohjanen. Huvudspråket Meänkieli, som har talats i regionen, har fått status som ett officiellt minoritetsspråk i Sverige, av lika värde som bland annat finska språket. Men utanför Sverige anses det vara en av dialekterna i det finska västra Norrbotten. Vårt land var ett enhetligt territorium fram till 1809, då det delades mellan Sverige och Ryssland i freden i Hamina. I den praktiska vardagen var gränsen knappast synlig och t.ex. markinnehav förblev även om släkt och familjer delades mellan de två länderna. Vårt land flagga introducerades den 15 juli 2007. även kallad ”Meänmaan flaku” är också nationaldagen för Vårt land. Flaggan har tre horisontella ränder, gul, vit och blå. Blått och gult återspeglar de två staterna som styr regionen och vit den frysta floden mellan dem. Den frysta älven är inte en geografisk barriär mellan stränderna.

Källa: Wikipedia

Kukkolaforsen

Kukkolaforsens traditionella fiske har erkänts som ett betydande kulturarv som är skyddat i UNESCO: s anda. Forsfiskekulturen i Torneälven finns på Wiki-listan för levande arv, som är en lista över immateriellt kulturarv. Från den nationella listan över levande arv är det möjligt att lägga fram förslag till UNESCO: s internationella listor över immateriellt kulturarv. Fiskekulturen i forsen kommer att övervägas för att tas med i den mänsklighetens immateriella kulturarvslistan under de kommande åren. I Kukkolaforsen fiskar man med håv som är hundra år gammal metod. Traditionen har gått framåt i omvandlingen av kultur, samtidigt som den behåller sin grundläggande form. Det har hållts vid liv.

Kukkolaforsen

Den unika kulturen i Kukkolaforsen presenteras i minidokumentären Kukkolaforsen – En by skyddad av fisk.

Välkommen att utforska platsen!

I Sea Lapland firas nyår två gånger – Happy New Twice!

I tvillingstaden TornioHaparanda firas det nya året tillsammans på Victoria torget enligt en långt formel. Evenemanget har fått namnet Happy New Twice. Tidsskillnaden mellan Finland och Sverige är en timme, så den magnifika fyrverkeri ses två gånger. Firande programmet innehåller musik och föreställningar från båda länderna glaserade med mousserande vin.