När ska man resa - Visit Meri-Lappi

När ska man resa

Sea Lapland har öppet året runt och tjänster är alltid tillgängliga. Mataffärer, restauranger och köpcentrum har öppet varje dag. Små affärer har på söndagar stängt. I Sea Lapland finns det mycket att göra året runt både inomhus och utomhus omgiven av naturen.

Årstider

Finland har fyra årstider, som har sina egna väderegenskaper. Klimatmässigt är de fyra årstiderna åtskilda av så kallade termiska årstider. Termiska årstider bestäms av genomsnittliga dagliga temperaturer. Det är dock lättare att jämföra statistik från olika år, när man delar in kalendermånaderna in i tremånadersperioder.

  • vår: mars – maj
  • sommar: juni-augusti
  • höst: september-november
  • vinter: december-februari

Källa: meteorologiska institutet

Sea Laplands väder

I Sea Lapland upplever du tydligt alla fyra årstiderna och säsongsförändringarna följer ganska bra normala fördelningen av årstiderna. I Sea Lapland bör man betrakta inverkan på vindens riktning i temperaturen. När det blåser från norr eller från havet, känns temperaturen alltid några grader kallare mot huden. På vintern ska du klä dig i lager och skydda nacken, huvudet och händerna väl och bära ullstrumpor på fötterna. På sommaren, och särskilt när du åker till sjöss, bör du ta med extra kläder även på en varm dag, för vinden känns alltid lite kall. Vädret i Sea Lapland nu

 

Sea Lapland aktiviteter året runt

Det finns gott om aktiviteter tillgängliga för turister året runt. Den mest berömda är naturligtvis året runt Snöslott i Kemi, där är det behagligt milt på vintern när det är kallt ute och på sommaren kan man svalka sig när det är varmt. Upplevelsefabriken Lappari har också öppet nästan dagligen och där finns massor av olika aktiviteter för varje tillfälle t.ex. för sport, underhållning och lek. Utställningar och museer så som Kemis historiska museum, Tornedalens museum, Arctic Gems & Comics, Material och Aine Museum och Kemi Konst Museum är öppna året runt. Här finns också rikligt urval av shopping: kläder, möbler, bilar och till och med hus kan man köpa i Sea Lapland varje dag året runt. Du kan när som helst fara ut på äventyr på en fatbike med eller utan el. Med luftkuddefarkost kan du utforska havet och Bottenvikens nationalpark genom att glida på vattnet eller isen. De bedårande djuren på landsgården ger dig sällskap när du spelar det unika farmflykt spelet.

Vinter

Vintersolståndet runt Jul är årets kortaste dag. Efter det blir dagarna längre och ljusare för varje dag som går. På vintern från december till slutet av mars kan du utföra flera olika aktiviteter på isen på havet och älvar. Den mest kända och mest unika upplevelsen är en kryssning på Isbrytaren Sampo. Lika utmärkta upplevelser kan också vara att köra snöskoter eller Fatbike på isen, skridskoåkning, gå med snöskor, åka spark, eller att is fiska genom att pimpla eller med nät, samt skidåkning eller bra ta en promenad på isen. Den traditionella vinterdestinationen Sea Lapland är det årliga Snöslottet, som är öppen från slutet av januari till mitten av april. Snöslottet har underbara snö- och isskulpturer enligt ett föränderligt tema, Snörestaurangen och Snöhotellet det du garanterat inte glömmer att du övernattat där. Vintern 2021 kommer Snöslottet inte att byggas på grund av Covid-19-pandemin. På vintern kan du också åka på olika safaris så som ren, skoter och husky safaris, Du kan ta på dig snöskor eller åka skidor i skogen. Traditionella vinteraktiviteter som att åka pulka, is fiska och eller göra snöskulpturer kan du utföra på egen hand eller som ett guidat program. Det finns totalt 400 km längt skidspår och 35 skridskobanor samt 250 km snöskoterleder. Sea Laplands egna skidcenter Kalli kan även hyras för privat bruk eller du kan tillbringa en rolig dag med lokala barn. Norrsken kan ses på klar himmeln från september till april, bästa chansen att se är i skogen, havet eller på isen med guide eller utan.

Vår

I maj kan du beundra den växlande årstiden, det blir varmare isen börjar smälta och lossna från stranden. Isen spricker och du kan höra och se de kraftiga ljudet av islossningen. Is flottarna smälter aldrig på plats utan flyter med älven och ner i havet. Allt vatten från Sea Laplands älvar rinner genom Lapland till Bottenviken och på våren rinner också smältande snö ut i älven, så översvämningar är ett fenomen varje vår. Den vattenkraft producerande Kemijoki erbjuder också magnifika vattenfall på våren när dammarnas översvämningsluckor öppnas så att vattnet snabbt kan nå havet. När snön smälter börjar gräset bli grönt och de första vårblommorna, blåsipporna och tulpanerna blommar vackert. Flyttfåglar som återvänder från söder kan beundras på himlen och du kan lyssna på deras sång. Det finns också flera viloplatser för fåglarna nära fågeltorn som ger fina tillfällen för fågelskådning.

Sommar och höst

På sommaren och hösten finns stort urval av vattenaktiviteter: Åka på kryssning till Bottenvikens nationalpark med en snabb motorbåt eller en lugn segelbåt. Utforska den intressanta historien om de närliggande öarna samtidigt som du gör bekantskap med de vänliga fåren eller paddla kajak på havet eller någon älv. Du kan också fiska, utföra vattensporter eller prova forsränning. Det finns flera underbara guidade naturstigar i Sea Lappland, totalt 300 km. Du kan vandra runt med eller utan guide. På älgsafari kan du garanterat se de magnifika skogsjättarna. De magnifika kyrkorna är öppna på sommaren, som alla är värda ett besök, den mest speciella attraktionen är mumien från 1600-talet i den gamla Keminmaa-kyrkan. Midnattssolen ger dig oändlig energi i juni och juli, varefter du kan börja tanka med naturens bär och svamp. Hjortron plockas i juli, blåbär i augusti och lingon i september. Hösten börjar i slutet av augusti, när lövträdens löv börjar ändra färg till gult, orange och rött och så småningom faller till marken. Färgen på det bruna varierar från år till år, vanligtvis visar färgerna mest gult. I september är det också möjligt att se norrsken på den mörka himlen när dagen förkortas dag för dag.