Traditionella skeppet Katariina och Perämeren Jähti

Välkommen ombord!

Sommarkafé Katariina

Traditionella skeppet Katariina fungerar som kafé och skeppsrestaurang, i Kemis mysiga inre hamn. Snacks och förfriskningar finns tillgängliga, och terrassen och skeppet har alkoholserverings licens.

På sommaren annordnas ofta sommarteater, levande musik, spelkvällar och karaoke. Sommarkaféet är öppet dagligen från juni till augusti. Ombord på Katariina kan man också ordna olika företags- och privata evenemang samt familjefester på piren eller på en kryssning.

Kemis Inre hamn, Rantabulevardi, 94100 Kemi 

Kryssningar

Perämeren Jähti har flera schemalagda kryssningar under sommaren. Vi seglar till den magnifika Bottenvikens nationalpark och besöker öarna Pensaskari eller Selkä-Sarvi. En kryssning på Bottenviken eller dess närliggande vatten introducerar dig till historien om Sahasaari Laitakari, åtföljd av en underbar musikalisk upplevelse. Kryssningar kan bokas online.

Perämeren Jähti

Perämeren Jähti garanterar dess passagerare en behaglig och säker seglingsupplevelse i harmoni med gamla traditioner. Hemtrevlig matsal, salong och ett modernt kök med servering gör seglingen till okomplice-rad och bekymmersfri upplevelse. Det stora sällskapsrummet är i direkt förbindelse med det moderna öppna köket. Genom fönstren i den stilfulla salongen i fören kan passagerarna följa hur resan fortlöper. På Jähdins däck finns det tillgång till sittplatser för passagerna.På en dagskryssning finns det plats för 36 personer. På en längre kryssning finns det övernattnings platser för 12 personer.

Perämeren Jähti är bygg enligt de gamla 1800-tals båtbyggare traditioner, så långt som möjligt i enlighet och med respekt för den tidens bevarade kunskaper av kustfartyg och deras strukturer, men med dagens säkerhetsnormer.
Båten är 22 meter lång och är 5,3 meter bred. Djupgående ca 1,9 meter och max last 37 ton, marschfart på 10 knop och en toppfart på 15 knop.
En segelyta på 150m2 driver båten i rask takt på traditionellt sätt och om vinden skulle mojna finns det en motor på 250 hk till förfogande.

Traditionella skeppet Katariina

Det traditionella skeppet Katariina Den traditionella träbåt Katariina erbjuder kryssningar och fester, möten och andra eve-nemangen i innerhamn. Lastrummet i båten är möblerad gammalt och traditionellt sätt som andas sjömansliv och erbjuder mycket stämningsfull lokal för goda måltider och trev-liga kvällar. I mässen finns en vedeldad kamin, där man kan grilla en korv samtidigt som trubaduren börjar stämma sin gitarr för att spela ”Rosvo-Roope”. För mötes- och utbild-ningsdeltagarnas förfogande finns det modern AV-utrustning som är väl dold i båtens konstruktion. I båtens kök lagas det små rätter och snacks under kryssningar och till be-ställnings
kryssning levereras större måltider från vår egen catering service. På fartyget finns vedel-dat bastu för 4 personer. På kryssningen är det lätt att plumsa i Bottenvikens vågor. Till-baka upp till båten på en stadig badstege. Efter ett hett bastubad och ett dopp i havet smakar det gott med en iskall öl eller en het toddy. Fartyget är inte djupgående och kan därför enkelt lägga till grunda stränder. Det tillåtna antalet passagerare på kryssningen är 12 personer och i hamn är det 30 personer.

Historia

Fartyget är tjärat, med järn förstärkt trästomme, täckt, före detta ved-transport skuta. Farty-get är byggd på Enso Gutzeits varv i Nyslott 1939. Fartygsskrovet är 20m (24m) långt 5,5m bred och 1,5m djupgående. Lastkapacitet ca 35tn. Fartyget byggdes om och anpassades till civilt bruk i slutet av 70-talet och togs i trafik 1981. Då döptes fartyget till S/Y Katariina och på sommaren 2005 besiktades det till en hyrbåt. Bottenvikens vågor och Kemi kajs atmosfär. Utöver kryssningar fungerar S/Y Katariina som café-restaurang i Kemis inre-hamn dagligen.

Satama Krouwi

Sataman Krouwi ligger tvärs över gatan i den inre hamnen i Kemi. Bottenvikens kulturhistoria har fungerat som en innovation för Satamas Krouwi-evenemangsrestaurang. I Krouw kan du lära dig mer om historien om Laitakar, en tidigare sågverksö som är synlig från stranden. På Krouw kan resenärer värma upp vid den vedeldade spisen medan de njuter av den lokala mat- och dryckeskulturen. 70% av råvarorna som används är lokal mat. Musik, föreställningar, berättelser och kortspel är som bäst i Krouws atmosfäriska miljö.

Kontaktinformation

Meddela oss gärna om du vill har idéer och vill ha en offert för någon form av kryssning eller ge feedback på annat sätt. Kontakta oss via e-post så svarar vi dig inom 24 timmar på vardagar. Kapten och entreprenör: Olli Ahonen info@satamankrouwi.fi +358400696124 OK Seilit ky, Olli Ahonen +358 400 696 124 Sataman Krouwi +358 50 377 7794