Historia - Visit Meri-Lappi

Historia

 

De första reseberättelserna om Sea Lapland publicerades 1555. Genom historien har området varit i centrum för många viktiga händelser på grund av dess fantastiska läge. Av samma anledning produceras 8% av Finlands exportvärde i Sea Lapland idag.

Sea Laplands historia och nutid i ett nötskal

De första resebeskrivningarna

De första resebeskrivningarna far-off North blev först känd någon annanstans i Europa av den svenska historikern och kartografen och Olaus Magnus Gothus, domaren i Strängnäs. Det latinska arbetet History of the Northern Peoples publicerades 1555.

Sea Lapland regionen blev känd av Pierre-Louis Moreau de Maupertuis, som 1736-1737 gjorde en utflykt till regionen genom beslut av kung Louis XV i Frankrike. Med sitt följe, som omfattade astronomer och matematiker, undersökte han formen av jorden genom triangulära mätningar och bevisade därmed att jorden var platt vid sina poler.

När han återvände till Frankrike talade han om regionens norrsken och landskap och berömde gästfriheten. Under senare generationer fram till vår tid har reseböcker gett detaljerad information om 1700-talets liv, livstil och människor. Många resenärer har inspirerat av dessa verk och riktat sina resor till Sea Lapland.

Iisakki Mustaparta – Tornebornas hjälte

Iisakki Mustaparta, född 1751, var en bonde från Oravaisensaari vid byn Vojakkala, några kilometer norr om staden Torneå. Tillsammans med bönderna i sitt grannskap byggde han ett täckt fartyg för att transportera tjära till Stockholm och tog sädeskorn som utbyte tillbaka till norr.

Mustaparta och hans män förklarades som olagliga, fängslade och kastas i ett stinkande fängelse i Stockholm. Mustaparta, i stället för att ge upp, gick han vidare för att bevisa lagenligheten av hans handlingar. Så småningom skulle han bli delegat till parlamentet i Stockholm och försvara böndernas rättigheter och fick smeknamnet Robin Hood of the North.

Berättelsen om Iisakki Mustaparta lever och blomstrar på restaurangen Mustaparran Päämaja (Blackbeard’s Headquarters). Den maritima inredningen visar känslan av 1700-talet, kristallkronorna ger en smak av kunglig glamour. Delikatesser från tornedalen serveras på en planka och drycker avnjutas från en ler mugg, precis som Iisakki skulle ha gjort. Tjärans doft runt med smaken av det heliga gräset och havtornet i munnen – vilken trevlig och minnesvärd tidsresa!

Torneås starka historia

Älvmynningen i Torneå har varit bebodd sedan den senaste istiden. När bosättningen utvidgades till de tre älvars stränder hittade européerna också de eftertraktade produkterna i Norden, lax och Lapplands pälsar, som fördes hela vägen till tsarens domstol.

Vid grundandet var staden Torneå den nordligaste staden i världen på order av kung Gustav II Adolf av Sverige 1621. År 1808, i slutet av finska kriget, annekterades Finland till det ryska riket. Torneå centrum annekterades till Ryssland, så svenskarna grundade Haparanda stad på västra sidan av gränsen.

Stockflottningens gyllene åren

1890-talets stockflottning, har starkt präglat livet i Sea Lapland-regionen. Timmer transporterades från Lappland längs älvar till sågverken i Kemi och Torneå. Arbetare till skogsarbetet och stockflottningen i Lappland anlände från hela Finland.

Arbetet på avverkningsplatserna utfördes på vintern, från november till mars. När vårfloderna kom, stockarna flöt längs Kemi- och Torneå-älv, i hela tag över 7000 km långa stockflytnings-filerna. Stockflottningen upphörde 1991; ett historiskt monument uppfört för att hedra arbetet och flera byggnader relaterade till arbetet, kan fortfarande ses i området.

Stål och papper

Kemi Oy, det första pappersfabriken i norra Finland, grundades 1893 och regionen växte snabbt till en av de viktigaste koncentrationerna inom träbearbetningsindustrin i Finland. En till pappersfabrik, Veitsiluoto Oy, grundades 1932. Fabrikerna kallas nu Metsä Group Oyj och Stora Enso Oyj.

Ferrokromanläggningen i Torneå, byggd på 1960-talet, och dess kromgruva i Kemi bearbetar rostfritt stål. Anläggningen är nu känd som Outokumpu Chrome Oyj.

Industrin och den olika kulturhistoria som utvecklats från Lapplands naturresurser är grunden för Sea Laplands välstånd.