Kukkolaforsen & Puotikari - Visit Meri-Lappi

Kukkolaforsen & Puotikari

Upplev Torne älvens brus och den unika Bottenviken

Kukkolaforsen – unik gränsöverskridande traditionell fiskeby – kultur- och äventyrsturisters favoritdestination på sommaren i Sea Lapland.

 

Kukkolaforsen är en kondens av levande historia och nutid. Byn är uppdelad på båda sidor av forsarna i Finland och Sverige. Samma språk talas i båda halvorna, vilket i stort sett förblev oförändrad i den svenska delen. Det finska bysamhället har vårdat fiskekulturen mer noggrant, men byns delar kompletterar varandra snyggt.

Myllynpirttis kafé på sommaren, Siikakartano och Pohjolan Pirttis bankettrestauranger och Paperivalo Shop & Cafe, som är öppet året runt, är restauranger som är verksamma i Kukkolaforsen. Meänkieli är den tornedalska dialekten som talas i byn.

Kukkola by

I byn bor lite över 200 människor varav hälften kan du träffa vid forsen på sommarkvällarna. På vintern är rör sig invånarna inte lika mycket ute. Jordbruket i byn är nästan över, även om Myllynpirtti-kaféet, Siikakartano och Pohjolan Pirtti-restauranger får sina råvaror från lokala ekologiska jordbrukare och fiskare. Meänkieli är det tornedalska dialekten som talas i byn.

Se videon om T-ankaremärkning av siken

 

Här under avslöjar vi några traditionella delikatesserecept:

Laxsoppa

Tillräckligt med potatis en kilos lake cirka två liter vatten en lök 10 st kryddpepparkorn en liter mjölk och en stor klick smör Laken har lågt fetthalt, är något benig, vacker vit och god.

Älvsångens korntunnbröd ca.4 st (30cm i diameter) 2 l kallt vatten 2 tsk salt 2 kg kornmjöl (2 tsk bakpulver)
Laxsoppa Skär potatisen i fyra delar. Hacka lök och strimla fänkål. Skär morot och kålrot i kuber. Koka alla ingredienserna i fiskbuljongen tills de är mjuka. Tillsätt grädden och koka upp den. Tillsätt de benfria laxbitarna i den varma soppan och låt koka under locket i cirka 5 minuter. Laxen blir färdig i den varma soppan. Smaka och tillsätt salt och peppar och smycka med dill. 400 g potatis 1 lök 1 färsk fänkål 2  morötter 1/2 liten kålrot 1 l fiskbuljong 3 dl grädde 400g lax salt ja vitpeppar, dill

Skärgårdsbröd

1 l kärnmjölk
75 g jäst
3dl sirap
3 dl öl malt
3dl vetekli

3dl rågmjöl

1 msk salt

10 dl vetemjöl

2 msk smör för smörjning av brödformarna
Sirapsvatten för smörjning
1,5 dl vatten
1/2 dl sirap