Kyrkor - Visit Meri-Lappi

Kyrkor

Det finns många kyrkor av arkitektonisk, kulturhistorisk och arkitektonisk betydelse i Sea Lapland. Ta en rundtur i kyrkan, tystna ner och hitta din favoritkyrka.

Nedertorneå kyrka

Nedertorneå kyrka är från 1797-talet och representerar den neoklassiska stilen. Det har funnits en träkyrka på samma plats kanske sedan 1208-talet, men säkert från början av 1300-talet. Den medeltida stenkyrkan, byggd på 1400- och 1500-talen, varav ännu den nuvarande kyrkans östliga korslänga finns kvar mittemot huvuddörren. Kyrkan är en av de mest representativa kyrkobyggnaderna under andra hälften av 1700-talet. Kyrkan finns på UNESCO: s världsarvslista som en del av mätningskedjan Struve, som bestämde jordens exakta form under 1800-talet.

Öppet: Under sommaren som vägkyrka och året runt under gudstjänster. 

Kirkonmäentie 85, 95450 Tornio

Torneå församling

Haparanda kyrka

Haparanda kyrka byggdes 1963 för att ersätta den brända kyrkan. Kyrkans fasad är gjord av kopparplattor, som  ser helt svart ut på grund av klimatet. Inuti är kyrkan vit, förutom den stora altartavlan. 

Köpmansgatan, 953 34 Haparanda

Haparanda församling

Kemi kyrka

Designad av arkitekten Josef Stenbäck färdigställdes Kemi-kyrkan 1902. Det är en tegelstrukturerad långkyrka med två gångar. Byggnaden visar effekterna av kontinentala nygotiska. Kyrkan är målad i den ursprungliga rosa färgen.

Öppet på vintern för gudstjänst och på sommaren som vägkyrka

Kirkkopuistokatu 11, Kemi

Träkyrkan i Pohjanranta

Under våren 2010 färdigställdes kyrkan. Kyrkan är ett ekumeniskt utrymme där konserter, utställningar, bröllop och dop hålls. Biskop Samuel Salmi har välsignat kyrkan. Kyrkans gyllene altartavla ”Moses och de tio budorden” har designats och utförts av Juhani Palmu.

Öppet: Varje dag

Pohjantie 23, 94400 Keminmaa

St Michael-kyrka och Keminmaa nya kyrka

St Michael-kyrkan är från 1521. Inne i kyrkan kan du se den mumifierade kroppen av pastor Nikolaus Rungius, som dog 1629.

Rantatie 63, Keminmaa

Tvärs över gatan är nya kyrkan ritat av arkitekt C.L.Engel, som är församlingens femte kyrka och stod färdig 1827.

Öppet: Under sommaren som vägkyrka och hela året under gudstjänster.

Kirkkotie 1, 94400 Keminmaa

Torneå kyrka (Hedvig Eleonoras kyrka)

Eleonora-kyrkan, eller Torneå kyrkan, som är ett av de mest betydelsefulla monumenten i finsk 1600-tals träkyrkan arkitektur. Kyrkan började byggas våren 1684 och helgedomen invigdes den 11 juli 1686. Kyrkan fick sitt namn efter Sveriges dåvarande drottning Hedvig Eleonora. Jämsides med kyrkan uppfördes åren 1686 – 1687 på dess västra sida en ny klockstapel, som alltjämt står kvar.

Öppet: Under sommaren som vägkyrka och året runt under gudstjänster.

Seminaarinkatu, Tornio

Torneå församling

Kyrkorna i Tervola

Tervola nya kyrka

Kyrkan byggdes mellan 1861 och 1864. Den ritades av arkitekten Ludvig Linquist. Kyrkan finns på listan över nationellt betydelsefulla kulturella och historiska miljöer. Den nya kyrkan ligger på samma gård som den gamla kyrkan.

Öppet: Under sommaren som vägkyrka och året runt under gudstjänster.

Tervola gamla kyrka

Tervola gamla kyrka byggdes 1687-1689. Det är en av de bäst bevarade pelarkyrkorna från 1600-talet i vårt land.

Öppet: under sommaren som vägkyrka

Kirkkokuja 4, Tervola