Mumie - Visit Meri-Lappi

Mumie

St. Michael kyrka i Keminmaa byggdes 1521-1553. Kyrkan har originalartiklar och takmålningar, liksom dess mest kända pastor, Rungius, som förutspådde att han inte skulle ruttna efter sin död. Hans mumie ligger under kyrkans golv, dit han begravdes.

Mumiens berättelse

Den äldsta kyrkan i Sea Lapland är den gamla Keminmaa-kyrkan, eller St. Michael kyrka, som stod färdig 1553 och är den nordligaste medeltida stenkyrka  i Finland. Kyrkan är också känd eftersom pastorn Rungius (som dog 1629) mumie kan ses under golvet. Rungius sägs ha sagt under sin livstid: ”Om mina ord inte är sanna kommer min kropp att ruttna, men om de är sanna kommer den aldrig att ruttna.”

Arkeolog Tiina Väre har debetterat om Rungius mumie i sin doktorsexamen, enligt vilken uttalandet kan vara en senare reklam för kyrkans budskap. Rungius själv kanske har trott att hans kropp skulle överleva och förklarade det med sin trosbekännelse. Vid den tiden visste folk att det fanns mumier under kyrkan. På 1600-talet förklarades det av gudomligt inflytande.

Kroppens överlevnad var ingen överraskning. Luftfuktigheten under kyrkan har uppmätts, men förhållandena under golvet är inte särskilt torra. Tillräcklig ventilation har åtminstone krävts för mumifiering.

I finska förhållanden är kyla också en faktor som främjar mumifiering.

Fakta: Nikolaus Rungius

  • Född i Loimaa omkring 1560. Död i Kemi 1629.
  • Tjänade som pastor i den historiska Kemi-församlingen i början av 1600-talet.
  • Enligt tidens sed begravdes Rungius under sin hemkyrka.
  • Pastorens mumie har visats sedan 1700-talet. Sedan 1930-talet har mumie varit i en glaskista. Innan det kunde man besöka graven under golvet.
  • Den högra underarmen och det mesta av ben och mjukvävnad i nacken är borta.
  • Baserat på stabila isotopanalyser utförda på mumien, har Rungius diet varit rik på protein.
  • Datortomografi av Rungius ryggrad har visat tecken på ett inflammatoriskt tillstånd som kan orsakas av tuberkulos och förkalkning av brösten, vilket kan bero på gynekomasti eller hyperplasi hos bröstkörtlarna hos män.

Källa: University of Oulu

Kyrkan är öppen under sommaren och det finns en guide som presenterar kyrkan.